✔︎ Gratis verzending v.a. € 19,- ✔︎ Uitgebreid assortiment ✔︎ Achteraf betalen

Shopping cart

Your cart is currently empty

BRAIN CHOKES De evolutie in chokes

  • Posted on
BRAIN CHOKES De evolutie in chokes

Vanaf 2007 ontwikkelde BRAIN (Ballistic RAdicall INnovations) de Choke-in-Choke systeem en na 4 jaar van testen en perfectioneren van het systeem, werd het systeem in 2012 gepatenteerd.

Wat is en doet een BRAIN choke?

Een BRAIN-choke is een zogenaamde Choke-in-Choke system zoals weergegeven in de tekening hieronder van de doorsnede van de choke. In de tekening, zorgt het gedeelte van Expansion ervoor, dat het onnodig teveel aan hagelkorrels van het centrum van een schotbeeld, zoals dat het geval is bij conventionele chokes, evenwichtig buiten het centrum worden ‘geduwd’. Hierdoor ontstaat er een veel grotere cirkel van -altijd- gelijke verspreiding van hagelkorrels en wordt de trefferkans vergroot in vergelijking met conventionele chokes van gelijke vernauwing. Door de 2-traps vernauwing van de BRAIN-choke wordt de snelheid van de hagel met 2% vergroot.

Brain Chokes explanation H-NTR

Hieronder ziet u een vergelijking van schotbeelden tussen een BRAIN Choke met die van een conventionele choke. De grote cirkels zijn de effectieve -dodelijke- treffer-oppervlaktes.

Brain Chokes pattern board H-NTR

Uitgebreide testen in zowel Europa als Amerika wijzen uit dat Brain chokes, bij een vergelijkbare chokevernauwing een evenwichtiger, gelijke uniforme verspreiding van hagel heeft met een grotere effectievere diameter dan een conventionele chokes en dat daarmee de trefferkans met 5 tot 20% wordt vergroot, afhankelijk van de geoefendheid van de schutter. Hoe minder de schutter geoefend is, hoe groter de kans op verhoging van het aantal treffers.

 

Waar zijn BRAIN chokes van gemaakt?

BRAIN chokes zijn gemaakt van Zweedse Stainless Tool Steel, harder en sterker dan het staal gebruikt voor conventionele chokes. Daardoor kan staalhagel verschoten worden in alle choke vernauwingen die er zijn, waaronder ook de Beyond Extreme choke. Ook worden BRAIN chokes van Titanium Grade 5 van Aerospace specificaties gemaakt Deze zijn de helft lichter dan Stainless Steel chokes. De BRAIN chokes zijn verder afgewerkt met de meest moderne technieken voor optimale hitte afvoer, altijd dezelfde uitlijning en uitdrijving van de hagelkolom naar buiten, en nooit last van slijtage binnen de choke, waardoor het schotbeeld zou kunnen veranderen.

 

Welke soorten BRAIN chokes zijn er en voor welke merken hagelgeweren?

BRAIN-chokes zijn er voor alle gangbare geweer merken. Er zijn in basis 3 soorten BRAIN-chokes: De Hunting-, Competition- en Flexi Muzzle chokes. De Hunting- en Competition chokes kunnen zowel in Stainless Steel of Titanium worden geleverd, terwijl Flexi-Muzzle chokes alleen verkrijgbaar zijn in Stainless Steel. Zoals vermeld kan staalhagel verschoten worden in alle mogelijke chokes, dan ziet u in het overzicht hieronder, bijvoorbeeld dat de Beyond Extreme en Competition 7 in principe geschikt zijn voor grote afstanden.
 
Brain Chokes overview H-NTR
 
De Hunting chokes hebben een 2mm langere 1ste parallel sectie dan de Competition en Flexi-Muzzle chokes. Daardoor geven de Hunting chokes een iets beter schotbeeld bij gebruik van Super Magnum hagel en de Competition en Flexi-Muzzle een beter schotbeeld bij gebruik van 24 gram hagellading. De Slug Align (SA) uit de Hunting serie is uitermate geschikt voor Brenneke/Sauvestre, dit vanwege de 2 raakvlakken van de Brenneke met de choke bij het verlaten van de loop, welke bij inschieten kleine groepjes laat zien.
 
Brain Chokes explanation H-NTR
 
De Competition chokes is, zoals de naam zegt, speciaal gemaakt voor kleiduiven schieten. Door de geringe verschillen tussen de Competition- en Hunting chokes, kunnen beide series in elkaars situaties worden gebruikt.
 
De Flexi-Muzzle chokes is de laatste innovatie, waarbij door inkepingen in het uiteinde van de chokes, fricties van hagelkorrels met het uiteinde van de chokes worden verminderd, waardoor er minder afzwaaiers van hagelkorrels zijn en dus meer korrels meedoen in het vormen van het schotbeeld. Beschikbare vernauwingen zijn van C2 t/m C6 en er mag niet zwaarder/groter mee worden geschoten dan lood/bismut hagel 36/4 of staal/tungsten hagel 32/6.
 
Brain Choke FLEXI MUZZLE H-NTR.jpg
 
Kleuren BRAIN chokes. De basiskleuren van BRAIN chokes zijn Zwart, Rood, Khaki, Blauw en Oranje (allen mat), of kleur naar wens met eventueel een opschrift naar keuze.
 

 

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »